Ο ΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ

Ανακοίνωση σχετικά με τις αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου, μετά από περιστατικό στο οποίο σχολικοί φύλακες κατηγορήθηκαν ότι «δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους».

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΣ και μετά από σχετικά με το θέμα δημοσιεύματα, «θα θέλαμε να διευκρινίσουμε κάποια σημεία αναφορικά με το ωράριο και το ρόλο των δημοτικών υπαλλήλων - σχολικών φυλάκων καθώς και για το συμβάν της 20ης Ιανουαρίου στο 1ο Λύκειο Ηρακλείου (σ.σ. «εισβολή» εξωσχολικών σε αίθουσα μαθήματος οι οποίοι έψαχναν μαθητή, ενώ χειροδίκησαν κατά καθηγήτριας)

Όλοι οι δημοτικοί υπάλληλοι δουλεύουν σύμφωνα με το ωράριο του Δήμου (7.30 -15.00 και την Παρασκευή έως 14.30) και χτυπούνε κάρτα στο Δημαρχείο κατά την ανάληψη και τη λήξη της βάρδιας τους. Κατά συνέπεια και οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι όμως βρίσκονται στο σχολείο μετά τις 7.30 και αποχωρούν από αυτά νωρίτερα προκειμένου να χτυπήσουν την κάρτα στη λήξη της βάρδιας.

Αναφορικά με τα καθήκοντα και το ρόλο του σχολικού φύλακα αυτά ορίζονται από το σχετικό καθηκοντολόγιο που είχε εκδοθεί με την έναρξη του προγράμματος και είναι προφανές ότι εξακολουθεί να ισχύει και μετά την ένταξη τους στο προσωπικό των ΟΤΑ Α’ βαθμού σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο φύλακας δεν είναι θυρωρός όπως θέλουν κάποιοι για να ανοιγοκλείνει την πόρτα. Κατά κύριο λόγο είναι φύλακας της δημοτικής περιουσίας, επιτηρεί την καλή κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων του σχολείου, τον αύλειο χώρο, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π. με στόχο τη διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ομαλή λειτουργία του σχολείου. Περιπολεί στο σύνολο αυτού και δε περιορίζεται στη φύλαξη συγκεκριμένων χώρων. Δεν απομακρύνεται από το σχολείο, δεν διαπληκτίζεται με άτομα που αρνούνται να συμμορφωθούν και υποχρέωση του είναι η αναφορά των συμβάντων στο διευθυντή του σχολείου. Ελέγχει τα άτομα που εισέρχονται στον αύλειο χώρο και απομακρύνει εκείνα που δεν έχουν καμία σχέση με αυτό. Δεν παρεμβαίνει σε ζητήματα ή συμβάντα που δημιουργούνται μεταξύ των ανθρώπων της σχολικής κοινότητας (καταλήψεις, διαπληκτισμοί μεταξύ μαθητών κ.λ.π.) και περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση καθηκόντων του, η οποία περιλαμβάνει τη διαπίστωση και αναφορά των συμβάντων σύμφωνα με το καθηκοντολόγιο.

Την ημέρα των γεγονότων στο 1ο Λύκειο, όλοι οι εργαζόμενοι που ανήκουν στο γραφείο Παιδείας ήταν προσκεκλημένοι από την αντιδήμαρχο Δέσποινα Αϊβατζίδου-Ποριώτου για την κοπή της πίτας. Ο διευθυντής του σχολείου κος Φλωράκης ήταν ενήμερος για την αποχώρηση του φύλακα από τη σχολική μονάδα και συνεπώς θα έπρεπε αναλάβουν τα μέτρα τους για την ασφάλεια των μαθητών κι όχι να ψάχνουν έμμεσα εξιλαστήρια θύματα προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες των για το περιστατικό. Επίσης και στην περίπτωση που ο φύλακας απουσιάζει με αναρρωτική ή κανονική άδεια, δεν υπάρχει αντικαταστάτης και ο διευθυντής ενημερώνεται για την απουσία του.

Θα πρέπει να καταλάβουν οι διευθυντές οι Σύλλογοι Διδασκόντων, οι Σύλλογοι Γονέων ότι ο φύλακας είναι υπάλληλος άλλου φορέα και σε καμία περίπτωση δε διοικείται και δεν ελέγχεται από τους υπαλλήλους του υπουργείου Παιδείας, αλλά συνεργάζεται μαζί τους.

Να σημειωθεί επίσης ότι ουδέποτε έχει υπάρξει παρόμοιο συμβάν στα 8 χρόνια ύπαρξης του θεσμού των φυλάκων σχολικών κτιρίων την ώρα που ο φύλακας βρίσκεται σε αυτό. Τελικά όταν λείπει ο φύλακας τα σχολεία είναι «ξέφραγα αμπέλια»; Ουδείς άλλος φέρει ευθύνη…;;!!!

Τέλος, θέλουμε να καταγγείλουμε και να καταδικάσουμε την άδικη επίθεση εναντίον συναδέλφου σχολικού φύλακα στο 3ο Λύκειο Ηρακλείου από καθηγητή, ο οποίος εξύβρισε με άσχημους χαρακτηρισμούς το συνάδελφο επειδή δεν έκανε, κατά τα λεγόμενα του, σωστά τη δουλειά του. Επιχείρησε να χειροδικήσει με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να μεταφερθεί με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο με υψηλή πίεση, μούδιασμα στα άκρα και ταχυπαλμίες, από την ένταση της κατάστασης και όλα αυτά διότι δεν αντιλήφθηκε το σπάσιμο αυτοκινήτου καθηγήτριας η οποία είχε παρκάρει επί της οδού Κουντουριώτου!!!. Η αστυνόμευση της περιουσίας των πολιτών είναι ευθύνη της αστυνομίας. Ουδεμία σχέση έχει ο θεσμός με την υποχρέωση του κράτους για αστυνόμευση και προστασία των αγαθών της ασφάλειας των προσώπων και η οποία ασκείται μέσω των Αστυνομικών Διευθύνσεων. Και αυτό διότι η γενική αρμοδιότητα της αστυνόμευσης ουδόλως υποκαθίσταται από την άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας από τους δήμους οι οποίοι, σε κάθε περίπτωση, δικαιούνται να επαγρυπνούν με πρόσθετα ίδια μέσα, πέρα από αυτά που παρέχει το Κράτος για την προάσπιση της περιουσίας τους, επιλέγοντας και τη μορφή της προάσπισης αυτής (Υπ. Εσωτερικών αρ. πρωτ. 2218/10/08/2005 προς Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων). Συνεπώς η δικαιοδοσία των σχολικών φυλάκων περιορίζεται στη φύλαξη της εν λόγω Δημοτικής περιουσίας δηλ. του σχολικού κτιρίου!!!

Ηράκλειο Αττικής 17/02/09, για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων, η πρόεδρος Βασιλική Καραγεώργου, ο γραμματέας Ηλίας Λοΐζος».

Από το www.zonews.gr