Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΨΑΛΙΔΙΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ ΤΟΥ ΗΣΑΠ

Τα δικά τους επιχειρήματα καταθέτουν με επιστολή προς την τοπική εφημερίδα «Ζω», οι κάτοικοι του Ψαλιδίου που είναι υπέρ της κατασκευής του σταθμού των ΗΣΑΠ. Στην επιστολή τους οι κάτοικοι, αφενός απαντούν σε όσους διαφωνούν και οι οποίοι με υπόμνημά τους στη «Ζω» τον περασμένο Απρίλιο είχαν εκθέσει τις απόψεις τους, αφετέρου καταγράφουν τις δικές τους θέσεις. Αναλυτικά:

Κύριε Δ/ντή σύνταξης,
στο 193 φύλλο της εφημερίδας σας 24/4/09 διάβασα με απορία και αγανάκτηση το υπόμνημα της επιτροπής κατοίκων που διαφωνούν για την κατασκευή του σταθμού ΗΣΑΠ στην περιοχή Ψαλίδι. Δεν γνωρίζω ποια είναι αυτή η επιτροπή, δε βλέπω στο υπόμνημα να υπογράφει έστω ένας εκπρόσωπος της, αλλά και δε μας λέει πόσους κατοίκους εκπροσωπεί, γιατί η Δημοκρατία σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης λειτουργεί με την αρχή της πλειοψηφίας.

Για ενημέρωση σας και κυρίως για την ενημέρωση των κατοίκων του Ηρακλείου, καθώς και αρκετών δημοτικών συμβούλων, αναφέρομαι στο ιστορικό του αιτήματος κατασκευής του σταθμού στο Ψαλίδι.

1.Στις αρχές Ιουνίου 2003 στην οδό Αυγής στο καφενείο του Θανάση Πατσουράκου βρισκόταν ο τότε δήμαρχος κ. Μαστοράκος. Είχε γίνει, τότε και λειτουργούσε ο προσωρινός σταθμός στο Ψαλίδι ενόψει ανακατασκευής του σταθμού της πλατείας. Γενομένης συζήτησης με το δήμαρχο, η παρέα, με το γράφοντα παρόντα, τονίστηκε ότι ο σταθμός αυτός εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους και διευκολύνει την ομαλή λειτουργία του υπάρχοντος στην πλατεία και πρέπει να μείνει, να γίνει μόνιμος και πρέπει ο δήμαρχος να το φροντίσει αυτό.

Τότε ο κ. Μαστοράκος είπε: Μαζέψτε πεντακόσιες υπογραφές κι εγώ θα τα καταφέρω με τον ΗΣΑΠ να μείνει, να γίνει μόνιμος σταθμός περνώντας από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αμέσως ενημερώσαμε τους κατοίκους και συλλέξαμε σε χρόνο ρεκόρ 1.721 υπογραφές σε καταστάσεις με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα όσων υπέγραψαν. Πρώτο όνομα στις καταστάσεις είναι Μαθιόπουλος Γεώργιος, Κονδυλάκη 3 και τελευταίο (1.721) Μάντζιος Θωμάς, Ναυαρίνου 4.

Εκτός από τις υπογραφές αυτές συνέλεξαν και άλλοι, όπως οι ιερείς της Παναγίτσας κλπ άλλες 600 περίπου υπογραφές για τη δημιουργία του σταθμού αυτού και άλλοι, άγνωστο σε εμάς αριθμός υπογραφών. Οι υπογραφές υπέρ του σταθμού ξεπερνούν τις 3.000. Στις 26/6/2003 με έγγραφο μας στείλαμε τις καταστάσεις στο Δήμο Ηρακλείου, αριθ. πρωτ. του Δήμου 5826/24/7/2003, καθώς και στον ΗΣΑΠ και στο Υπουργείο Μεταφορών επί αποδείξει.

2. Επειδή ο Δήμαρχος, παρά τη δική του προτροπή σε μας δεν το εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση και απόφαση, στις 7/1/2004 η επιτροπή των κατοίκων επανήλθε με νέο έγγραφο της προς το Δήμο (δήμαρχο, Δημοτικό Συμβούλιο, προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου και γραμματεία) και ζητούσε να εισαγάγει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το έγγραφο αυτό πήρε αριθμό πρωτ. του Δήμου 422/8-1-2004. Δυστυχώς ο δήμαρχος αθετώντας τις δικές του προτροπές και υποσχέσεις μας αγνόησε παντελώς, δεν έφερε το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και εισέπραξε δίκαια την οργή και αγανάκτηση των κατοίκων.

3. Απαντώντας στο υπόμνημα της επιτροπής των κατοίκων που διαφωνούν έχουμε να σημειώσουμε τα εξής:

Α) Η περιοχή του Ψαλιδίου δεν υποβαθμίζεται με την κατασκευή του σταθμού αλλά απεναντίας αναβαθμίζεται.

Β) Οι συντελεστές δόμησης της περιοχής δεν έχουν καμία σχέση με το σταθμό όπως δεν έχουν από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά, που υπάρχουν οι γραμμές και τόσοι σταθμοί.

Γ) Τα σχολεία που θα χτιστούν στα πέριξ οικόπεδα του ΟΣΚ, όταν χτιστούν και βρίσκονται όπως λένε 300 ή 500 μέτρα μακριά δεν επηρεάζονται αρνητικά, αλλά θετικά από την κατασκευή του σταθμού.

Κατά μήκος των γραμμών και δίπλα από τους σταθμούς από την Κηφισιά μέχρι τον Πειραιά υπάρχουν δεκάδες σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων και όχι μόνο δεν έχουν πρόβλημα αλλά εξυπηρετούνται από αυτούς. Σε καμιά περίπτωση ο σταθμός δεν είναι εστία μόλυνσης.

Δ) Αστεία υπόθεση είναι οι φωτογραφίες με τα αυτοκίνητα στους γύρω δρόμους Κηφισιάς κλπ. Τι μας δείχνουν με τις φωτογραφίες αυτές; Υπάρχει πουθενά έστω ένα στενάκι που να μην έχει αυτοκίνητα; Δεν θεωρούμε ότι η περιοχή είναι κορεσμένη, απεναντίας το φαινόμενο αυτό υπάρχει και εδώ και είκοσι χρόνια και υπάρχουν πάμπολλοι τρόποι να αντιμετωπισθούν.

4. Έχουμε την αίσθηση ότι για τη δημιουργία του σταθμού στο Ψαλίδι διαφωνούν 2-3 κάτοικοι της πλατείας που έχουν καταστήματα και θεωρούν ότι θα χάσουν πελάτες και ελάχιστοι που μετριώνται στα δάχτυλα από τους περιοίκους. Θεωρούμε ότι και οι μεν και οι δε έχουν άδικο, διότι όντως ο νέος σταθμός θα τους ωφελήσει, θα ωφελήσει όλο το Ηράκλειο.

5. Η Νέα Ιωνία έχει τρεις σταθμούς δίπλα ακριβώς από έξι (6) σχολικές μονάδες, το Μαρούσι έχει τέσσερις (4) σταθμούς, γιατί το Ηράκλειο με εκατό χιλιάδες κατοίκους να μην έχει δύο; Δεν πρέπει να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του; Πρέπει να συνωστίζονται στην πλατεία;

6. Το κυριότερο επιχείρημα για την ωφελιμότητα και την άψογη απρόσκοπτη λειτουργία του σταθμού στο Ψαλίδι, χωρίς καμιά επιβάρυνση στους πέριξ κατοίκου είναι η λειτουργία του για ένα περίπου χρόνο (2003-2004). Και μάλιστα χωρίς τη λειτουργία των σταθμών Πλατείας και Ειρήνης. Μάζευε με πρόχειρες υποδομές-κατασκευές όλο το Ηράκλειο και λειτούργησε χωρίς κανένα πρόβλημα. Γιατί θα δημιουργήσει τώρα προβλήματα που θα λειτουργούν και οι άλλοι σταθμοί (Πλατείας - Ειρήνης) και θα κατασκευαστεί με όλες τις απαιτούμενες υποδομές αισθητικής και λειτουργικότητας με όλες τις προδιαγραφές τις νεότερες και θα αποτελεί στολίδι για την περιοχή;

7. Κύριοι, όσοι διαφωνείτε με τη δημιουργία σταθμού στο Ψαλίδι έχετε άδικο. Ο σταθμός πρώτα από όλους θα ωφελήσει τους περιοίκους με παράλληλη αναβάθμιση των περιουσίων τους. Περίοικος είμαι κι εγώ. Θα ωφελήσει και τους κατοίκους της πλατείας τον άλλο σταθμό και όλους τους κατοίκους του Ηρακλείου, διότι θα διαχέονται και θα εξυπηρετούνται σε συ σταθμούς, χωρίς να μετακινούν, οι περισσότεροι τα ΙΧ αυτοκίνητα τους που επιβαρύνουν την περιοχή και την ατμόσφαιρα.

8. Επειδή δεν γνωρίζουν αυτοί που αντιδρούν ποιοι είμαστε εμείς τους πληροφορούμε, τόσο αυτούς όσο και όλους τους άλλους κατοίκους του Ηρακλείου, καθώς και αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους, ότι είμαστε οι 1.721 κάτοικοι, κυρίως γύρω από το σταθμό στο Ψαλίδι και περιμένουμε και απαιτούμε τη κατασκευή του Σταθμού και μαζί με τους υπόλοιπους που έχουν υπογράψει είμαστε πάνω από 3.000. Οι καταστάσεις τα έγγραφα μας και όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση όλων (καταστάσεις με ονοματεπώνυμα, διεύθυνση, τηλέφωνο και υπογραφή).

9. Για άλλη μια φορά παρακαλούμε αλλά και απαιτούμε από το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες για τη γρήγορη κατασκευή του σταθμού στο Ψαλίδι, γιατί θα λύσει ζωτικό πρόβλημα και θα εξυπηρετήσει χιλιάδες κατοίκους του Ηρακλείου.

Άλλωστε τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με την αρχή της πλειοψηφίας. Πάρα πολλοί ζητούν την κατασκευή του ΣΤΑΘΜΟΥ και ελάχιστοι αντιδρούν και μάλιστα με έωλα επιχειρήματα. Πιστεύουμε ότι η Δημοτική Αρχή έχει κατανοήσει επιτέλους το δίκαιο του αιτήματος μας και αναμένουμε.

Για τους υπογράφοντες 1.721 κατοίκους της περιοχής Ψαλιδίου

Γιώργος Μαθιόπουλος Συνταξιούχος εκπ/κός
Πατσουράκος Αθανάσιος Ελεύθερος Επαγγελματίας
Κομνηνός Γ. Συνταξιούχος Αστυνομικός

Από το www.zonews.gr