ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ

Νέες εξελίξεις προκύπτουν γύρω από την πολύκροτή υπόθεση του Κτήματος Φιξ. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται ξεκάθαρα μέσα από το ιστορικό της απώλειας κοινόχρηστης δημόσιας γης στο διατηρητέο μνημείο της πόλης και του αγώνα ανάκτησης και προστασίας που έχουν κάνει διαχρονικά τα μέλη της «Επιτροπής Κατοίκων για το Κτήμα Φίξ». Πιο συγκεκριμένα, ύστερα από δύο χρόνια προκαταρκτικής εξέτασης, πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά τον έλεγχο των στοιχείων που υπέβαλε η «Επιτροπή Κατοίκων για το Κτήμα Φίξ» για σειρά ποινικών αδικημάτων κατά παντός υπευθύνου.
Εκτός των κληρονόμων του Ιωάννη Φιξ, Γεωργίου, Καρόλου και της Φιξ-Γεωργιάδου Υακίνθης η λίστα των μηνυόμενων περιλαμβάνει ονόματα που κατά την περίοδο που είχε τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας η ΝΔ υπό την ηγεσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, κατείχαν σημαντικές θέσεις «κλειδιά» στον κρατικό μηχανισμό. Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα ολυμπιακής αξιοποίησης Σπύρο Κλαδά, τον πρώην γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή, τον εισηγητή του νομικού συμβουλίου του κράτους Φοίβο Ιατρέλλη και την Μαρινοπούλου Κασσάνδρα – Μόσχα του Καρόλου. Όλοι οι προαναφερόμενοι είναι αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της απάτης σε βάρος του δημοσίου, το περουσιακό όφελος ή η προξενηθείσα ζημιά της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 150.000 Ευρώ, της παράβασης καθήκοντος, της απιστίας η περουσιακή ζημιά της οποίας υπερβαίνει το ποσό των 15.000 Ευρώ και της ηθικής αυτουργίας στις ανώτερες πράξεις. Το κείμενο της δικογραφίας έχει σταλεί από τις 09-02-10 στο 10ο ειδικό ανακριτικό τμήμα του πρωτοδικείου Αθηνών για τη διενέργεια κύριας ανάκρισης.

Υπενθυμίζεται ότι στην «Επιτροπή Κατοίκων για το Κτήμα Φιξ» μετέχουν ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής Άρης Βρούστης, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Γιώργος Γρηγοριάδης, οι Γρηγόρης Κότσαρης, Κωνσταντίνος Μιχελής, Αρετή Σελμπέση, Ανθή Χαρώνη, Αλεξάνδρα Μέγγουλα, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Χριστοδουλίδης και ο νομικός Μιχάλης Βόμβας που είναι επιφορτισμένος με τα καθήκοντα του πληρεξούσιου δικηγόρου της συγκεκριμένης επιτροπής.

Η «Ζω» έχει ασχοληθεί επισταμένως στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία ανάγεται ξεκάθαρα σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Ηρακλείου Αττικής, προβάλλοντας διάφορες πτυχές των γεγονότων έτσι όπως έχουν αυτά εξελιχθεί από το 1985 και μετά. Σε αυτό το σημείο είναι κρίσιμο να δούμε πώς έχει εξελιχθεί η όλη υπόθεση από το καλοκαίρι του 2009 έως και το Μάρτιο του 2010 που όπως προαναφέρθηκε ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών κατά των συγκεκριμένων ατόμων ύστερα από συντονισμένες ενέργειες της «Επιτροπής Κατοίκων για το Κτήμα Φιξ».


Τον Ιούνιο του 2009 συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ και δεν ακολούθησε «ούτε αγορά και απόδοση», και ενώ το δημόσιο είχε ήδη παραιτηθεί προ τριετίας από το δικαίωμα της αναίρεσης, ούτε «οποιαδήποτε ενέργεια» και ενώ ενάμιση χρόνο πριν είχε υπάρξει σχετική δήλωση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Την ίδια περίοδο κοινοποιείται στον πληρεξούσιο δικηγόρο της «Επιτροπής Κατοίκων» απάντηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην από τον Απρίλιο 2009 πρόσκληση του, με την οποία γνωστοποιείται η ανυπαρξία εγκεκριμένης μελέτης πυροπροστασίας για το Κτήμα Φιξ και η ίδια απάντηση κοινοποιείται και στο δήμο Ηρακλείου Αττικής «…για την ενημέρωση του και τυχόν δικές του ενέργειες, που ήθελαν προκύψει…» σχετικές με την πυροπροστασία του μηνημείου. Τον επόμενο μήνα (Ιούλιος 2009) διενεργείται εξέταση από τον αρμόδιο Πταισματοδίκη Αθηνών των κληρονόμων Φιξ, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επιστρέφεται ο φάκελος της υπόθεσης στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών για αξιολόγηση. Στη συνέχεια τον Οκτώβριο 2009 τα μέλη της επιτροπής κατοίκων υποβάλουν αίτημα προς την εφορία νεότερων μνημείων Αττικής για τη διενέργεια αυτοψίας στην έπαυλη και τα άλλα κτίσματα του Κτήματος Φιξ προκειμένου να εξασφαλιστεί με κάθε νόμιμο μέσο η συντήρηση τους και να αποτραπεί ο υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης. Τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους αποστέλλεται στον Εισαγγελέα Εφετών ο ποινικός φάκελος «εν μέρει ως προς την παράβαση καθήκοντος και το άρθρο 43 Κ.Π.Δ» και τον επόμενο μήνα η εφορία νεότερων μνημείων Αττικής προσκαλεί του κληρονόμους Φιξ να επικοινωνήσουν μαζί της προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία για τη διενέργεια αυτοψίας και φωτογράφησης των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων του διατηρητέου κτηρίου.

Τον Ιανουάριο του 2010 το αλλαλούμ της γραφειοκρατίας συνεχίζεται αφού η Εισαγγελία Εφετών απορρίπτει το αίτημα «κατά το άρθρο 43 Κ.Π.Δ» και επιστρέφει τον ποινικό φάκελο στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Χαρακτηριστικό του πόσο περίπλοκή είναι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι το γεγονός ότι από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και σήμερα δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία για αυτοψία και φωτογράφηση του διατηρητέου κτηρίου που βρίσκεται εντός του κτήματος Φιξ από την εφορία νέων μνημείων Αττικής.

Από το www.zonews.gr