ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, κ. ΝΙΚΟΥ ΜΠΑΜΠΑΛΟΥ, ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΩΝ

Μια εκδήλωση διαφορετική από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην προεκλογική περίοδο διοργάνωσε η παράταξη “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου.

Η παράταξη έδωσε το λόγο σε εκπρόσωπους φορέων και πολίτες του Ηρακλείου οι οποίοι απηύθυναν ερωτήματα στον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Νίκος Μπάμπαλος. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν αξιοσημείωτη, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ήταν αξιοσημείωτη και η αίθουσα του Πολύκεντρου (σ.σ. που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με τον κ. Μπάμπαλο στο κέντρο της και τους δημότες να κάθονται περιμετρικά) γέμισε από πολίτες

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του κόσμου από τον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο και υπεύθυνο του γραφείου τύπου της παράταξης, κ. Γιώργου Γαμπιεράκη. Ακολούθησε σύντομος χαιρετισμός του κ. Μπάμπαλου που είπε πως η παράταξη θέλει να δώσει το λόγο στους πολίτες ενώ δεσμεύτηκε πως ο διάλογος με τους πολίτες θα συνεχιστεί και μετά τις εκλογές. “Πριν μπούμε στη διαδικασία επίλυσης για τα μεγάλα αλλά και τα  μικρά προβλήματα της πόλης εμείς θα συζητάμε μαζί σας με τους πολίτες” τόνισε ο κ. Μπάμπαλος και έδωσε το λόγο στους παριστάμενους δημότες.
 
Νοικοκύρεμα και σωστή διαχείριση των οικονομικών”
Μια από τις πρώτες ερωτήσεις που τέθηκαν στον κ. Μπάμπαλο αφορούσε την κακή οικονομική κατάσταση του Δήμου και πως σκοπεύει ο ίδιος να την αντιμετωπίσει. Ο υποψήφιος Δήμαρχος αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το Δήμο να χρωστάει αρκετά εκατομμύρια ευρώ προς όλες τις κατευθύνσεις.

“Δεν θα κατεβάσουμε ρολά. Θα κόψουμε από την πρώτην ημέρα κάθε περιττή και άσκοπη δαπάνη, κάθε ευρώ που πηγαίνει στο φαίνεσθαι και όχι στην ουσία. Θα κάνουμε οικονομία πηγαίνοντας κωδικό κωδικό και με στοχευμένες κινήσεις. Θα υπάρχει νοικοκύρεμα και σωστή διαχείριση” είπε ο κ. Μπάμπαλος που τόνισε πως θα καταργηθούν οι αποζημιώσεις των Προέδρων των Νομικών Προσώπων. Δεν μπορούν να πληρώνονται οι Πρόεδροι και οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι” είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε ότι θα γίνει αναχρηματοδότηση  των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων κάτι που μειώσει την ετήσια τοκοχρεωλυτική δόση κατά 750.000 ευρώ. “Θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε αυτά τα χρήματα για κοινωνικές υπηρεσίες, αθλητισμό ή και την αποπληρωμή παλαιών οφειλών” σημείωσε ο κ. Μπάμπαλος.

Ερωτηθείς από  δημότη για το αν προτίθεται να αυξήσει  τα ανταποδοτικά τέλη η απάντηση του κ. Μπάμπαλου ήταν αν μη τι άλλο ειλικρινής. Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε πως δεν θα τα αυξήσει το 2011 ενώ απέφυγε να δεσμευτεί για ολόκληρη την τετραετία. “Όταν παραλαμβάνουμε έναν Δήμο για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πόσα ακριβώς χρωστάει θα ήταν άδικο να δεσμευτούμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε” δήλωσε.

   
“Τον θέλουμε το σταθμό στο Ψαλίδι”

Μια κάτοικος από την περιοχή Ψαλίδι έθεσε στον κ. Μπάμπαλο το ζήτημα της κατασκευής σταθμού από τον ΗΣΑΠ μεταξύ των σταθμών σε Ηράκλειο και Ειρήνη υπογραμμίζοντας πως θα εξυπηρετήσει πολύ κόσμο. “Τον θέλουμε τον σταθμό και η κατασκευή του θα πρέπει να συνοδευτεί από μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και κυκλοφοριακή μελέτη ώστε τα προβλήματα που πιθανόν δημιουργηθούν από τη λειτουργία του να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Αλλά πρέπει να σας πω ότι είναι ένα θέμα που χειρίζεται ο ΗΣΑΠ και όχι ο Δήμος που το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πιέσει. Δεν μπορεί ο Δήμος να χτίσει το σταθμό” είπε ο κ. Μπάμπαλος που εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν ο ΗΣΑΠ έχει τα κονδύλια για να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου και διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα
 
Υπάρχει κακός σχεδιασμός στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος
Αρκετά ήταν τα παράπονα που δέχθηκε ο κ. Μπάμπαλος για την καθαριότητα. Ο υποψήφιος Δήμαρχος υπογράμμισε το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει σήμερα ο Δήμος που διαθέτει, όπως είπε, μόνο 15 οδοκαθαριστές και 12 κηπουρούς. “Οι εργαζόμενοι υπερβάλλουν εαυτόν. Ωστόσο, αυτή η πόλη δεν θέλει πατριώτες αλλά εργαζόμενους. Δεν μπορούμε πλέον να γεμίζουμε τα γραφεία με υπαλλήλους” είπε ο κ. Μπάμπαλος που κατηγόρησε τη νυν διοίκηση για κακό σχεδιασμό στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και την απουσία βασικών υποδομών στο χώρο του γκαράζ. Εδώ παρουσιάστηκε και με διάθεση αυτοκριτικής τονίζοντας πως δεν φταίνε οι πολίτες για την άσχημη κατάσταση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος: “Φταίμε εμείς που διαχειριστήκαμε κατά καιρούς τα πράγματα της πόλης...οι ευθύνες βαραίνουν διαχρονικά τις διοικήσεις, βαραίνουν και εμένα όταν ήμουν στη Δημοτική Αρχή”. O επικεφαλής της “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” δεσμεύτηκε για μια καθαρή πόλη και αλλαγές στους χώρους εργασίας...

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και τέλος στις ελαστικές μορφές εργασίας
Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Δημήτρη Βάγγερ ο οποίος αμφισβήτησε την εργατικότητα κάποιων εργαζομένων του Δήμου ο κ. Μπάμπαλος είπε πως ο εργαζόμενος “χορεύει ανάλογα με το ρυθμό που δίνει η διοίκηση” για να προσθέσει πως οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις. “Όλοι θα αξιολογούνται από τον Δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο εργαζόμενο. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προεκλογικά. Ο Δήμαρχος δεν θα γίνεται επιστάτης και ο Αντιδήμαρχος επόπτης. Θα υπάρχουν υπηρεσιακοί προϊστάμενοι που θα κάνουν αυτήν τη δουλειά” τόνισε.

Ο κ. Θανάσης Μπαμπάκος τον ρώτησε για το ζήτημα των 19 συμβασιούχων των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων ΕΑΔΗΑ και ΔΕΤΕΗΑ που παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι λόγω εμπλοκής με τα εντάλματα πληρωμής τους στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Η δέσμευση του κ. Μπάμπαλου ήταν πως θα σταθεί δίπλα τους και πως οι άνθρωποι αυτοί θα γυρίσουν στις εργασίες τους. Με αφορμή, πάντως, αυτό το θέμα τόνισε πως από 1-1-2011 όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ και θα καταργηθούν οι ελαστικές μορφές εργασίας στο Δήμο.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση πολίτη για τις παιδαγωγούς της ΚΕΚΟΙΠΗΑ ο κ. Μπάμπαλος είπε πως πρόθεση του είναι να ενοποιήσει τους παιδικούς σταθμούς της επιχείρησης και του Δήμου και να μεταφέρει τους εργαζόμενους  της επιχείρησης στο αντίστοιχο νομικό πρόσωπο.

Οι πρώτες ενέργειες στη διοίκηση του Δήμου
Μια από τις ερωτήσεις προς τον κ. Μπάμπαλο αφορούσε τα πρώτα πράγματα που θα κάνει αν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου.

“Πρώτον, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τη σχέση αξιοπιστίας Δήμου και δημότη. Δεύτερον, θα ανοίξουμε τις πόρτες του Δήμου. Τρίτον θα δημιουργήσουμε Γραφείο Καθημερινότητας. Τέταρτον θα νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά. Πέμπτον, θα εφαρμόσουμε πολιτική κοινωνικής πρόνοιας στοχευμένη στον πολίτη που έχει ανάγκη” ήταν η απάντησή του  

Ένας πολίτης ρώτησε τον κ. Μπάμπαλο αν θα συνεχίσει ο κόσμος να τον βλέπει στις γειτονιές και μετά τις εκλογές. “Θα με ξαναδείτε στις γειτονιές. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε αναπτύξει θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος. Θέλουμε να είμαστε πάνω στο πρόβλημα. Θα είμαστε δίπλα σας” απάντησε ο κ. Μπάμπαλος που πρόσθεσε πως ένας Δήμαρχος δεν μπορεί να έχει κλειστές πόρτες με 6 γραμματείς και δύο οδηγούς σε μια σαφή αιχμή για τον κ. Γεωργόπουλο.

Αποφάσεις για τα κυκλοφοριακά τον πρώτο χρόνο
Μια από τις πρώτες προτεραιότητες του κ. Μπάμπαλου στη διοίκηση του Δήμου θα είναι η αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Με αφορμή σχετική ερώτηση πολίτη, επιτέθηκε στη διοίκηση για τους χειρισμούς της στα κυκλοφοριακά ζητήματα και δεσμεύτηκε να δώσει λύσεις ξεκινώντας από την προβληματική περιοχή του κέντρου και μάλιστα στον πρώτο χρόνο της διοίκησης του Δήμου.

Για το κτήμα Φιξ δήλωσε πως πρόθεση της παράταξης του είναι να αποκτηθεί ο χώρος από την κεντρική εξουσία και όχι με επιβάρυνση των δημοτών. Για αυτό το λόγο και σκοπεύει την επομένη μέρα να ζητήσει από την Υπουργό Περιβάλλοντος να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του ακινήτου.
Ένας κάτοικος του Παλαιού Ηρακλείου έθεσε το ζήτημα απαλλοτρίωσης οικοπέδου στην οδό Ιεράπετρας, πίσω από τις μεγάλες πολυκατοικίες (“ουρανοξύστες”) της Πλαπούτα. Εκεί περίπου 80 οικογένειες καλούνται να καταβάλλουν 2,5 εκ. ευρώ ένα υπέρογκο ποσό. Ο κ. Μπαμπαλος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους κατοίκους και είπε ότι θα είναι δίπλα τους την επόμενη ημέρα πρακτικά και ηθικά.   

Παρέμβαση από τον Στάθη Παπουστή
'Ενας από τους πολίτες που παρενέβησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ήταν και ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης, κ. Στάθης Παπουτσής που ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει την υποψηφιότητα του Νίκου Μπάμπαλου. “Ο Νίκος διαθέτει εμπειρία, γνώση και εργατικότητα, στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίσουν έναν εν δυνάμει Δήμαρχο...δείτε και τους άλλους εν δυνάμει Δημάρχους και τραβήξτε ένα χι εκτός από τον Νίκο” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπουτσής 

“Η 50η θέση του ψηφοδελτίου ανήκει στον κόσμο”
Φυσικά από αυτή τη “λαϊκή” συνέντευξη τύπου δεν θα μπορούσε να λείπει και ερώτηση για τις εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. “Εμείς είμαστε παράταξη από το 2005. Υπάρχουν στο ψηφοδέλτιο άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους....η πόλη έχει ανάγκη από ανθρώπους αυτοδιοικητικούς που χάσουν κερδίσουν θα παραμείνουν στο Ηράκλειο και θα είναι δίπλα σας. Τα κριτήρια που θα επιλέξουν οι άνθρωποι του Ηρακλείου τον Δήμαρχο τους θα είναι εντελώς διαφορετικά (σ.σ. από αυτά του ΠΑΣΟΚ) γιατί αγαπούν την πόλη τους”

Κλείνοντας αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που διήρκεσε πάνω από 2 ώρες, ο κ. Μπάμπαλος ευχαρίστησε τους πολίτες, όλους όσους στηρίζουν με ανιδιοτέλεια την προσπάθεια του, τους συνεργάτες του αλλά και τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. “Στο ψηφοδέλτιο μας υπάρχουν 49 υποψήφιοι. Η 50η ανήκει σε όλους εσάς, ανήκει στους πολίτες του Ηρακλείου. Είναι η πρώτη και πιο ουσιαστική για εμάς. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα υπάρχουν 20 Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά 21” τόνισε

Από το www.xtypos.gr