ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ

Το τοπίο με τα οικονομικά του δήμου Ηρακλείου Αττικής και την κατάσταση των δημοσιονομικών της χώρας είναι ζοφερό και τα ζητήματα που θα κριθεί να λύσει με το «καλημέρα» η νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή και ο νέος δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος αναφορικά με τη διοικητική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, τη συγχώνευση των ΝΠΔΔ, τη λειτουργία των κοινωφελών επιχειρήσεων και τις τύχες του προσωπικού σε αυτούς τους τομείς είναι από τη φύση τους καθοριστικής σημασίας για τη γενικότερη πορεία των εξελίξεων σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Το όλο πλαίσιο γίνεται ακόμη πιο ασφυκτικό γιατί λόγω «Καλλικράτη» η νέα διοίκηση του δήμου Ηρακλείου Αττικής είναι υποχρεωμένη να χειριστεί όλα αυτά τα ζητήματα πριν εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Όπως προέκυψε και από την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμά της περασμένης Τρίτης ο λαβύρινθος με τα οικονομικά του δήμου δεν έχει τελειωμό και η κατάσταση που επικρατεί σε πολλές υπηρεσίες έχει αρνητικό πρόσημο. Οι εργαζόμενοι στη δημοτική ραδιοφωνία παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες, ενώ σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι 33 δασκάλες στην ΚΕΚΟΙΠΗΑ οι οποίες δεν μεταφέρθηκαν στο δήμο κατά το μετασχηματισμό της επιχείρησης από την απελθούσα δημοτική αρχή. Πηγές προσκείμενες στην νέα δημοτική αρχή υποστηρίζουν ότι η κατάσταση με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς προμηθευτές «έχει χτυπήσει κόκκινο» και αυτό αναμένεται να επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις στη λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αυτή τη στιγμή τρία ΚΑΠΗ του δήμου κινδυνεύουν με έξωση γιατί δεν έχουν καταβληθεί τον τελευταίο χρόνο τα ποσά για την ενοικίαση των χώρων στους οποίους στεγάζονται.

Κατά τη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου επικράτησε ένταση μεταξύ των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και της απερχόμενης διοίκησης γιατί η τελευταία αδυνατούσε ακόμη και να βρει προμηθευτές για τον εφοδιασμό με καύσιμα των απορριμματοφόρων και των οχημάτων της δημοτικής συγκοινωνίας. Το συγκεκριμένο θέμα ήρθε ως έκτακτο αλλά δεν πέρασε στη διαδικασία της ψηφοφορίας γιατί η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν είχε συγκεντρώσει τις απαραίτητες προσφορές από ενδιαφερόμενες εταιρείες για τον εφοδιασμό με καύσιμα του στόλου των οχημάτων της καθαριότητας και αυτών του δικτύου της δημοτικής συγκοινωνίας. 

Όπως εξήγησε ο απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος «το όλο θέμα προέκυψε γιατί η εταιρεία που προμήθευε με καύσιμα το δήμο ανέστειλε τη λειτουργία της» και κάλεσε το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα κονδύλια (τα οποία σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση ανέρχονται στις 120.000 Ευρώ) υποστηρίζοντας ότι «βρίσκεται σε κίνδυνο η υγεία των δημοτών αν δεν γίνει κάτι άμεσα για να εξομαλυνθεί η κατάσταση με τα απορρίμματα». Μετά από έντονες αντιδράσεις από την πλευρά του επικεφαλής της «Ηράκλειο- Ανθρώπινη Πόλη» Νίκου Μπάμπαλου και του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Κυριάκου Κουτρούλη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι έχει έτοιμες προτάσεις από τρείς προμηθευτές αλλά δεν μπορούσε να δεσμευτεί για την τελική έκβαση της υπόθεσης γιατί θα έπαιρνε την τελική απάντηση των ενδιαφερόμενων την επόμενη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ο απερχόμενος δήμαρχος Σταύρος Γεωργόπουλος επανεκτίμησε την κατάσταση το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Δεκεμβρίου θα γίνει νέα συνεδρίαση του σώματος με μοναδικό θέμα συζήτησης την ανάθεση της τροφοδοσίας των καυσίμων σε ανάδοχο εταιρεία η οποία θα προκύψει από τη σύγκριση των ήδη κατατιθεμένων προσφορών.
Στο ζήτημα της καταβολής της μισθοδοσίας των εργαζομένων το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία παρόντων των Βασίλη Λυκούρα, Κυριάκου Κουτρούλη και Μαρίας Παντερή την «Αποδοχή των όρων για τη λήψη τοκοχρεολυτικού δανείου από το ΤΠΔ συνολικού ύψους 350.038,91 Ευρώ λόγω της έκτακτης οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται ο δήμος και η οποία επιβάλλει τη λήψη του παραπάνω δανείου» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που απέστειλε η οικονομική υπηρεσία προς την πρόεδρο του σώματος Νόρα Κατέχη.

Πάντως το ποσό αυτό δεν είναι ικανό να καλύψει τα συσσωρευμένα χρέη που προκύπτουν από μη καταβολή μισθών προς τους εργαζόμενους αφού όπως σημείωσε ο ίδιος ο απερχόμενος δήμαρχος: «Είχαμε πάρει την απόφαση για να προχωρήσουμε σε αυτή την δανειοδότηση. Όμως την είχαν ψηφίσει δώδεκα άτομα και ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας ήθελε 14 για να εγκρίνει την απόφαση. Για καθαρά τυπικούς λόγους δεν προχώρησε το θέμα αυτό. Έχει γίνει ήδη εκταμίευση ενός μέρους του δανείου αυτού». 

Από την πλευρά της η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών Ρούλα Αποστολάκου απάντησε στις συνεχιζόμενες αιτιάσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας: «Εμείς αρχικά εκταμιεύσαμε το ποσό των 175.000 Ευρώ που αφορούσε λειτουργικές δαπάνες και τώρα περιμένουμε να έρθει η δεύτερη δόση. Ενημερώσαμε το ΤΠΔ για αυτή τη μη έγκριση της απόφασης από την περιφέρεια όποτε από το πόσο της νέας επιχορήγησης και μέχρι να ληφθεί νέα απόφαση θα κρατηθεί όλο το ποσό του δανείου, δηλαδή και οι 175.000 χιλιάδες που έχουμε πάρει ήδη. Έχω ξαναπεί ότι η κατάσταση δεν είναι καλή γιατί έχουμε μείωση τοκοχρεολυσίων και ανείσπρακτές οφειλές από τη ΔΕΗ και ο δήμος πληρώνει κάποια μεγάλα ποσά που αφορούν κατασχέσεις από υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2002. Και δεν συζητάμε για συμβάσεις έργου δίμηνα και οχτάμηνα. Δεν έχουμε πόρους ούτε για την καταβολή του δώρου στο μόνιμο προσωπικό».
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Παντελής Βλασσόπουλος θα αναλάβει καθήκοντα την Πρωτοχρονιά του 2011. Τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της «ΑΚΕΠ – Ηράκλειο Επόμενη Μέρα» Γιώργος Βλαντής έχουν επιδοθεί σε σειρά επαφών με φορείς της πόλης για να ενημερωθούν για την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δημότες. Την προηγούμενη εβδομάδα αμφότεροι βρέθηκαν στις εργασίες τις διημερίδας που συνδιοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΚΕ για τον «Καλλικράτη». 

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος ενημέρωσης και επιμόρφωσης των νέων δημοτικών αρχών για τις αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο στη δημόσια διοίκηση και στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τον δεύτερο στο πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης. Έκτος από τη δεδομένα προβληματική εικόνα του δήμου Ηρακλείου Αττικής ο Παντελής Βλασσόπουλος έχει να αντιμετωπίσει το γενικότερα ασαφές πλαίσιο που επικρατεί αυτή τη στιγμή καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τις τάξεις της «ΑΚΕΠ – Ηράκλειο Επόμενη Μέρα» αυτή την ώρα εκκρεμούν 26 Προεδρικά Διατάγματα για τη συμπλήρωση των διατάξεων του «Καλλικράτη» γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη στις ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες μέσα στους δύο πρώτους μήνες ζωής της νέας διοίκησης επιβάλλεται τα 7 Νομικά Πρόσωπά Δημοσίου Δικαίου και οι δυο Κοινωφελής Επιχειρήσεις που λειτουργούν στο Ηράκλειο να περιοριστούν σε δυο ΝΠΔΔ ή σε ένα ΝΠΔΔ και μια Κοινωφελής επιχείρηση. 

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στο άμεσο περιβάλλον του Παντελή Βλασσόπουλου οι πρώτες σκέψεις της νέας δημοτικής αρχής εστιάζονται στο να δημιουργηθεί ένα ευρύ ΝΠΔΔ που θα περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες του τομέα κοινωνικής πρόνοιας και η ΚΕΑΠΠΗΑ να παραμείνει ως έχει. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει περίπτωση η ΚΕΑΠΠΗΑ να αλλάξει μορφή και να γίνει ένα ενιαίο ΝΠΔΔ που θα περικλείει όλες τις αρμοδιότητες που έχει σήμερα η επιχείρηση. Βεβαίως αυτό θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα συνέχισης των επιδοτήσεων που λαμβάνει σήμερα η επιχείρηση ως κοινωφελής. 

Η πρώην ΔΕΤΕΗΑ θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως Αναπτυξιακή Α.Ε με κύριο μέτοχο το δήμο ενώ άμεση πρόθεση των ιθυνόντων της νέας δημοτικής αρχής είναι η μεταφορά των 33 δασκάλων της ΚΕΚΟΙΠΗΑ στις νέες λειτουργικές δομές του δήμου. Εξετάζεται πάντα και η περίπτωση να παραταθεί για δύο μήνες η θητεία των ΔΣ των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεων έτσι ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί ο «Καλλικράτης» αλλά αυτή η πιθανότητα δεν συγκεντρώνει πολλά σημεία εφαρμογής. Αναφορικά με τη ραδιοφωνία η επιχείρηση ως ΜΜΕ εξαιρείται από τις διατάξεις του νομοσχεδίου και θεωρείται «ειδικού σκοπού» αλλά από πολλές πλευρές εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν ανακατατάξεις αναφορικά με το προσωπικό καθώς το νομοσχέδιο Ρουσσόπουλου περί μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Ανώνυμες Εταιρείες μπορεί να έχει μπει στο «ψυγείο» αλλά δεν υπάρχει ως αυτή την ώρα καμία διαβεβαίωση από την Κυβέρνηση περί απόσυρσης ή νέας παράτασης του συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου.

Από το www.zonews.gr