ΠΛΗΡΕΣ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΧΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ

Στην κατάμεστη από πολίτες του Ηρακλείου αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου, κ. Παντελή Βλασσόπουλου και των εκλεγέντων Δημοτικών  Συμβούλων της πόλης το βράδυ της Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου.  

Η τελετή ξεκίνησε με αγιασμό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας και Νέας Φιλαδέλφειας, κ.κ. Κωνσταντίνου για να ακολουθήσει η ορκωμοσία του κ. Βλασσόπουλου και των Συμβούλων.

Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας ο λόγος δόθηκε στους επικεφαλής και εκπροσώπους των παρατάξεων για έναν σύντομο χαιρετισμό και φυσικά στον νέο Δήμαρχο.

Δήμαρχος: “Κομμένα περιττά έξοδα, γιορτές και πανηγύρια”
Ο  κ. Βλασσόπουλος στην ομιλία του υπογράμμισε την κρισιμότητα της επόμενης περιόδου τονίζοντας πως η νέα διοίκηση αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση του Δήμου στη σημαντικότερη ίσως καμπή της ιστορίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  Όπως είπε η ανάληψη της διοίκησης γίνεται κάτω από τρεις ιδιαίτερα επώδυνες και δυσμενείς παραμέτρους: “Πρώτη παράμετρος η δημοσιονομική κρίση του οικονομικού κράτους με τα  αποτελέσματα της συρρίκνωσης των εισοδημάτων της πλειοψηφίας των ελληνικών νοικοκυριών και τη συνακόλουθη βύθιση τους στην ανασφάλεια και σας δεύτερο αποτέλεσμα τη βύθιση των πόρων και εσόδων του Δήμου.

Δεύτερη παράμετρος το νέο θεσμικό περιβάλλον του Καλλικράτη που ορίζει αυστηρούς κανόνες πολιτικής και οικονομικής διαχείρισης, κανόνες απαραίτητους που αν δεν υπήρχαν έπρεπε να τους ανακαλύψουμε. Πρωτίστως αφορούν τον ρητό προγραμματισμό, πολιτικό και οικονομικό, των δημοτικών πολιτικών για όλη τη διάρκεια της τετραετίας...κανόνες που αν υπήρχαν και αν τηρούνταν σήμερα ο Δήμος δεν θα βρισκόταν σε αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Ο Δήμος τον οποίο καλούμαστε να διαχειριστούμε παρουσιάζει την ακόλουθη κατάσταση: Πρώτον, δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 10 εκ. ευρώ. Δεύτερον, υποχρεώσεις σε προμηθευτές και εργολάβους που ξεπερνούν τα 7 εκ. ευρώ ενώ δεν ξέρουμε το σύνολο των υποχρεώσεων από δημοτικές επιχειρήσεις. Τρίτον, τα χρηματικά διαθέσιμα, το ταμείο δηλαδή, είναι μηδενικά. Και ακόμα χειρότερα τα μηνιαία έσοδα μετά βίας καλύπτουν δόσεις δανείων για τη μισθοδοσία των 650 υπαλλήλων.

Δηλαδή δεν περισσεύει τίποτα για άσκηση δημοτικών πολιτικών. Και όλα αυτά την ώρα που οι προϋπολογισμοί των επόμενων ετών πρέπει να είναι πλεονασματικοί”   
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος είπε τα εξής:  “Κύριες και κύριοι αυτό είναι το πολιτικό, οικονομικό, θεσμικό τοπικό και εθνικό περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούμαστε να επιτελέσουμε το ρόλο μας και σε ότι με αφορά να υλοποιήσω δεσμεύσεις που ανέλαβα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε. Καλούμαστε να δώσουμε περιεχόμενο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε υπηρεσίες και πολιτικές που αναμένει ο πολίτης του Ηρακλείου. Ιδιαίτερα οι συμπολίτες που υποφέρουν από την οικονομική πραγματικότητα της πτώχευσης όχι του κράτους αλλά των οικονομικών δυνάμεων κάθε μέσης ελληνικής οικογένειας... Για να πετύχουμε θέτουμε σήμερα στόχους για τους οποίους είχαμε δεσμευθεί όταν συγκριθήκαμε και η πλειοψηφία ενέκρινε την πρόταση μας. Πρώτον, διοικητική και οικονομική αναδιάρθρωση του Δήμου, των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος.

Γνώμονας των αποφάσεων μας η προστασία των εργαζομένων αλλά και η προστασία των συμπολιτών μας. Δηλαδή η αξιοποίηση και ο σεβασμός σε κάθε ευρώ. Δεύτερον, διαφύλαξη των βασικών πολιτικών του Δήμου, δηλαδή τις διοικητικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες καθαριότητας, πρασίνου και βασικών υποδομών. Δυστυχώς στο Ηράκλειο του 2011, όπως και σε άλλους καταχρεωμένους δήμους, η αποκομιδή των απορριμμάτων, η προστασία του αστικού πρασίνου, ο οδοφωτισμός, η συντήρηση πεζοδρομίων η συντήρηση σχολικών συγκροτημάτων είναι ζητούμενα και απαιτούν καθημερινό αγώνα από πολιτική ηγεσία και από εργαζομένους. Αλλά και η εξυπηρέτηση του  πολίτη πρέπει να είναι άμεση, διάφανη και αποτελεσματική.




Τρίτον η διαφύλαξη και επέκταση των κοινωνικών πολιτικών υγείας, πρόνοιας και προστασίας. Σήμερα πρέπει ο Δήμος να αποτελέσει το μαξιλάρι, το δίχτυ ασφαλείας για κάθε δοκιμαζόμενο συμπολίτη. Σε αυτή τη δέσμευση  συνάδελφοι οφείλουμε να ξεπεράσουμε το εφικτό. Το οφείλουμε σε εκείνους που περιμένουν από εμάς να τους δώσουμε ένα χέρι αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Για να πετύχουμε τους στόχους μας ζητώ την υποστήριξη σας. Προσωπικά δεσμεύομαι ότι περιττά έξοδα, αυτοκίνητα δημάρχου, κινητά, οδηγοί, πολυμελείς γραμματείες, πανηγύρια και γιορτές κομμένα. Από τους συνεργάτες μου ζητώ μελέτη, τεκμηρίωση και γνώση των θεμάτων της αρμοδιότητας τους και φυσικά δουλειά. Από την μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία ζητώ έλεγχο, εποικοδομητική κριτική, προτάσεις και συναίνεση στην αντιμετώπιση των πληγών του παρελθόντος.

Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα προτείνει την καλή ιδέα πρώτος αλλά να γεννηθεί και να εφαρμοστεί. Από τους εργαζόμενους ζητώ να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό. Να βοηθήσουμε ώστε στο νέο οργανισμό υπηρεσιών να έχουν όλοι ρόλο και να είναι αποτελεσματικοί, να αδράξουμε μαζί την ευκαιρία να βάλουμε ουσιαστική τάξη και βιωσιμότητα στις θέσεις. Στο πρόσωπο μου θα βρουν δικαιοσύνη και υποστήριξη αρκεί να έχουμε όλοι την ίδια αρχή, δηλαδή εξασφαλίζουμε τα δικαιώματα μας ανταποκρινόμενοι στα καθήκοντα μας.

Συμπολίτες της πόλης μου του Ηρακλείου, ζητώ συμμετοχή στο σχεδιασμό των δημοτικών πολιτικών, έλεγχο στην εφαρμογή τους και ανάληψη πρωτοβουλιών γειτονιάς. Η παράνομη στάθμευση, η καθαριότητα στην εξώπορτα μας, απόθεση των απορριμμάτων την ώρα και τον τρόπο που πρέπει, η διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας είναι καθήκοντα όλων μας. Ο εθελοντισμός είναι σύμφυτος με την κοινωνία των πολιτών και η οικοδόμηση ενός Ηρακλείου ανθρώπινου και όμορφου να ζεις απαιτεί την ανάληψη και τον επιμερισμό της συλλογικής ευθύνης.
Με επίγνωση της ευθύνης σας υπόσχομαι να βάλω τα δυνατά μου ώστε κάθε ημέρα να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τους πολίτες του Ηρακλείου”.   

      

Νώντας Σπυρόπουλος: “Το Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρχει για τον πολίτη”
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Νώντας Σπυρόπουλος, μίλησε αρχικά για την απόφαση του να αποχωρήσει πριν είκοσι χρόνια από τα κοινά τονίζοντας πως ήταν μια συνειδητή επιλογή “γιατί θεωρούσα ότι τα πράγματα και τα πολιτικά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και άλλα ζητήματα δεν ήταν αυτά που πίστευα”, όπως σημείωσε.

Στη συνέχεια μίλησε έξω από τα δόντια για το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό κατάντημα  της πατρίδας μας: “Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι. Πριν αρχίσουμε να κρίνουμε τους πάντες και τα πάντα θα πρέπει να αναλογιστούμε τις κρίσιμες στιγμές της πατρίδας γιατί σε αυτήν την πορεία είμαστε όλοι συμμέτοχοι, και οι πολίτες και οι πολίτες και οι άνθρωποι  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι. Δυστυχώς πέρασε μια λογική ότι ο Δήμος, παραδείγματος χάρη, έχει γίνει για τους δημοτικούς υπαλλήλους και όχι για το λαό του Ηρακλείου, ότι τα νοσοκομεία έγιναν για τους γιατρούς και όχι για τους πολίτες, ότι τα σχολεία έγιναν για τους εκπαιδευτικούς.... Αυτές είναι οι αλήθειες που πρέπει να πούμε και να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογούν.

Υπάρχει ένα καινούργιο τοπίο σχετικά με την οργάνωση της χώρας. Ακλουθούμε μια υστέρηση τριάντα και σαράντα χρόνων την Ευρώπη”.
Ο ίδιος δήλωσε παρών στην επόμενη μέρα του Δήμου: “ανοίγω μια καινούργια σελίδα στη ζωή μου και θα είμαι εδώ με τη λογική ότι αυτός ο χώρος θα είναι για τον πολίτη και το δημότη και όχι για τους δημοτικούς συμβούλους. Δεν θα το χρησιμοποιούν σαν ασανσέρ κοινωνικό, δεν θα το χρησιμοποιούν σαν ασανσέρ για οικονομικά ζητήματα αλλά για τον πολίτη. Πρώτα είναι ο πολίτης και έχουμε ευθύνη για αυτό όλοι μας”. 


Μαριάννα Ζούρου: “Θα είμαστε δίπλα στη διοίκηση και τους δημότες”
Εκ μέρους της παράταξης “Ηράκλειο-Ανθρώπινη Πόλη” (απών ήταν ο επικεφαλής, κ. Νίκος Μπάμπαλος)  το λόγο πήρε η κα Μαριάννα Ζούρου που ευχήθηκε και αυτή στον νέο Δήμαρχο να είναι σιδεροκέφαλος και καλή επιτυχία σε όλα τα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

“Εμείς σαν παράταξη θα είμαστε αρωγοί στη δύσκολη προσπάθεια. Θα είμαστε δίπλα της αλλά και δίπλα στο δημότη που μας έχει ανάγκη. Πρέπει να στηρίζουμε τις επιλογές της διοίκησης αλλά όταν αυτές έχουν σαν στόχο την πρόοδο του τόπου μας. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρουν απέναντι γιατί πραγματικά κάποιες αποφάσεις που θα λαμβάνονται και δεν θα είναι προς το συμφέρον των πολιτών δεν θα μας εκφράζουν. Πιστεύω και εύχομαι η νέα διοίκηση να τα καταφέρει” διαβεβαίωσε η κα Ζούρου.



Γιώργος Παπαδημητρίου: “Η πόλη έχει ανάγκη τη συνεργασία και την ομαδικότητα”
Από την παράταξη “Όραμα για το Ηράκλειο” (ήταν απών ο επικεφαλής, κ. Γεωργόπουλος), και εκ μέρους της απερχόμενης διοίκησης, μίλησε ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, που  έδωσε τις ευχές του στον κ. Βλασσόπουλο και τον διαβεβαίωσε πως η παράταξη  θα είναι στα πλάι του στα θετικά και στα δύσκολα.

Εν συνεχεία ευχαρίστησε τους δημότες του Ηρακλείου που έδωσαν την ευκαιρία στην παράταξη να διοικήσει και να προσφέρει στην πόλη  αυτά τα τέσσερα χρόνια όπως και τους υπάλληλους για “τη συνεργασία, τη ζεστασιά που με πολλούς από αυτούς απέκτησα”, όπως είπε. “Για εμένα αυτή είναι η στιγμή που απέρχομαι από τη διοίκηση του Δήμου όπου για τέσσερα χρόνια προσπαθήσαμε να αφήσουμε στην πόλη το δικό μας στίγμα. Να ευχηθώ στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο καλό έργο. Η πόλη έχει ανάγκη τη συνεργασία και την ομαδικότητα” κατέληξε ο κ. Παπαδημητρίου.



Βασίλης Λυκούρας: “Ο δρόμος για τον αγώνα είναι ανοιχτός”
O επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, κ. Βασίλης Λυκούρας τόνισε πως η παράταξη θα είναι απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζονται και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης: “ Ως Λαϊκή Συσπείρωση δεσμευτήκαμε προεκλογικά ότι θα παίξουμε αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια σε όλα αυτά που εδώ και χρόνια έρχονται αλλά τελευταία επιταχύνονται. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο Καλλικράτης και οι πολιτικές που προσδιορίζουν το ρόλο της τοπικής διοίκησης είναι για να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην μείωση ακόμα περισσότερο των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων που έχει ο λαός μας.

Τα τελευταία απομεινάρια κατακτήσεων στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, της παιδείας έχουν πλέον προσδιορίσει ότι θα πρέπει πλέον να περάσουν στην επιχειρηματική δράση. Εμείς θα οργανώσουμε την πάλη του λαού εναντίον όλης αυτής της κατάστασης μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Η καινούργια Δημοτική Αρχή θα αναλάβει ενώ έχει προσδιοριστεί πλέον ότι τα κονδύλια για την αυτοδιοίκηση θα είναι μειωμένα κατά 3 δις ευρώ. Άρα λοιπόν η τοπική διοίκηση πλέον θα πρέπει να παίξει ένα συγκεκριμένο ρόλο, την μετάβαση όλων αυτών που είχε κατακτήσει ο λαός στην τσέπη του, να συνειδητοποιήσει δηλαδή ο δημότης πως ότι έχει ανάγκη θα πρέπει να το πληρώνει. Όλοι θα κριθούμε σε αυτό το επίπεδο. Ο καθένας θα πρέπει να αποφασίσει. Είτε θα αποτελέσει μέρος της λύσης για ο συμφέρον του λαού είτε μέρος του προβλήματος. Ο δρόμος για τον αγώνα είναι ανοιχτός για εμάς που το υποσχόμαστε και για οποιονδήποτε άλλο”.  

Ειρήνη Κατσινοπούλου: “Το 2011 θα είναι η χειρότερη χρονιά”
Απαισιόδοξη παρουσιάστηκε για τη νέα χρονιά η επικεφαλής του “Δικτύου Πολιτών”, κα Ειρήνη Κατσινοπούλου: “Πιστεύω ότι είναι η πρώτη χρονιά που οποιαδήποτε ευχή δώσουμε, και για την καινούργια θητεία του Δημοτικού Συμβουλίου και για την καινούργια χρονιά, ξέρουμε ότι δεν πρόκειται να εκπληρωθεί. Η επόμενη χρονιά το 2011 στην ουσία θα είναι η πιο δίσεκτη χρονιά από όσες έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα. Η κοινωνία ισοπεδώνεται, η Τοπική Αυτοδιοίκηση διαλύεται και όλα αυτά τα πράγματα είναι το μέλλον που έχουν επιφυλάξει η  σημερινή κυβέρνηση και η προηγούμενες για εμάς, τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Ένας δρόμος μονάχα υπάρχει: αλληλεγγύη και αντίσταση για την αξιοπρέπεια μας. Γιατί μπορούμε να ανατρέψουμε τα πράγματα. Αυτές οι πολιτικές δεν είναι μονόδρομος.”

Από το www.xtypos.gr