ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΦΙΞ

Ηράκλειο Αττικής, 26/07/2011

Στις, 21/07/2011 παρουσία κατοίκων μεταβήκαμε και τραβήξαμε φωτογραφίες από τη σημερινή κατάσταση του ιστορικού διατηρητέου μνημείου και του περιβάλλοντα χώρου στο κτήμα φιξ. Οι λήψεις έγιναν εξωτερικά καθώς ο χώρος είναι απροσπέλαστος από τον οποιοδήποτε πλην των ιδιοκτητών. Την ενέργεια  αυτή προκάλεσαν δηλώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε συνεδρίαση της επιτροπής ΦΙΞ, ότι υπάρχει ασυνεννοησία των κληρονόμων ΦΙΞ με την αντίστοιχη υπηρεσία του ελληνικού δημοσίου προστασίας νεοτέρων μνημείων κ.λ.π.

Αμεση συνέπεια αυτών είναι η αδυναμία του οποιουδήποτε φορέα να πραγματοποιήσει την οποιαδήποτε καταγραφή, εκτίμηση φθορών αλλά και συντήρηση δομών του κτιρίου. Αυτή η πολυετής καθυστέρηση κινεί σοβαρές υποψίες και αποτελεί βασική ανησυχία των κατοίκων καθώς η καταστροφή ή και κατάρρευση του κτιρίου εγείρει σοβαρές νομικές εκτροπές για τη διεκδίκηση του κτήματος ΦΙΞ, ενώ η καταστροφή του ιστορικού διατηρητέου μνημείου θα είναι ανυπολόγιστη και εγκληματική.

Παραθέτουμε φωτογραφίες και τις καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι οποίες καταμαρτυρούν γεγονότα και ενέργειες κοπής δέντρων, θάμνων αλλά και την ύπαρξη ζώων που προκαλούν ανυπολόγιστες φθορές στον περιβάλλοντα χώρο. Αυτή η καταγγελία και οι φωτογραφίες στόχο έχουν να ενισχύσουν τη θέση του Δήμου στο αίτημα που έχει διατυπωθεί πολλές φορές για επέμβαση του ελληνικού δημοσίου στο χώρο προκειμένου να συντηρήσει και να διαφυλάξει το διατηρητέο μνημείο. Τώρα όμως αυτό το αίτημα γίνεται πιο επιτακτικό καθώς η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δε χωρούν καθυστερήσεις.

Πρέπει να γίνει άμεσα κοινοποίηση του γεγονότος στον εισαγγελέα και τους επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και οι αρμόδιοι φορείς που κωλυσιεργούν να τεθούν προ των ευθυνών τους. Ολιγωρίες δε χωρούν άλλο πια.





Παραθέτω φωτο απο το προσωπικό μου αρχείο με το διατηρητέο κτίριο 10 χρόνια πριν.
Ευκολα κανείς διαπιστώνει τις φθορές με το σήμερα.




Παπαδημητρίου Γιώργος

Δημοτικός Σύμβουλος Ηρακλείου Αττικής