ΤΟ ΕΙΔΑΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ... ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗΣ ΕΙΔΗΣΗΣ

Την προηγούμενη εβδομάδα ο δήμος Ηρακλείου βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας μετά την «είδηση» ότι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου παρέλασαν εκπρόσωποι τεκτονικής στοάς.

Η διασπορά της «είδηση» ήταν αστραπιαία, μια και το υποτιθέμενο γεγονός ήταν πρωτοφανές για την χώρα μας.

Αναφέρομαι στο περιστατικό για να καταδείξω την ανευθυνότητα και την έλλειψη κρίσης εκείνων που δημοσιεύουν μια είδηση αλλά και εκείνων που την διαβάζουν.

Για παράδειγμα η επίμαχη φωτογραφία που αποτελούσε και το πειστήριο της «είδησης» ήταν σε μικρή ανάλυση ώστε να μην έχει κάποιος την δυνατότητα να παρατηρήσει αν είναι προϊόν κάποιου μοντάζ. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να φρενάρει εκείνους που αναδημοσίευαν την είδηση και μάλιστα με τίτλο: «Το είδαμε και αυτό… Μασόνοι έκαναν παρέλαση στο Νέο Ηράκλειο», τώρα που το είδανε εκείνοι που έκαναν την δημοσίευση είναι απορίας άξιο.

Όπως θα παρατηρήσετε στην φωτογραφία, παρά του ξεχωριστού γεγονότος όπως θα ήταν η παρέλαση τεκτονικής στοάς σε μία εθνική παρέλαση, ο κόσμος κοιτάει αλλού για αλλού, και κανένας δεν δίνει σημασία σα να μη τρέχει τίποτα. 



Για τους πιο έμπειρους χρήστες είναι φανερό ότι η φωτογραφία έχει υποστεί επεξεργασία, καθώς οι παρελαύνοντες τέκτονες δεν πατάνε στο έδαφος.

Το ερώτημα είναι αν υπήρχε σκοπιμότητα στην επιλογή του δήμου ή αν ήταν απλά μια φάρσα από κάποιον που κατοικεί στο Ηράκλειο και ήθελε να δημιουργήσει πονοκέφαλο στην δημοτική αρχή.

Όπως και να έχει, το δίδαγμα από αυτήν την ιστορία είναι ότι οι αναγνώστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ακόμα και με τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης αφού τα ίδια τα μέσα δε φροντίζουν να το κάνουν πριν δημοσιεύσουν ή αναδημοσιεύσουν μία είδηση.