ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ "ΧΑΡΑ ΚΑΡΥΑΜΗ"

Ένταση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο Κλειστο Γυμναστήριο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής στην οδό Ζεφύρου με τις διοικήσεις τριών σωματείων που κάνουν χρήση του χώρου, τον ΟΓΗΡΑ, τον ΟΦΗΗ και τον Τυφώνα να πνέουν μένεα κατά της Δημοτικής Αρχής του κ. Παντελή Βλασσόπουλου.

Αιτία αποτελεί η απόφαση της διοίκησης να αλλάξει εν τω μέσω της σεζόν το πρόγραμμα των προπονητικών ωρών του γηπέδου προκειμένου να ενταχθεί και σε αυτό ένα νέο υπό ίδρυση σωματείο κόβοντας ώρες από τα άλλα.

Τα ιστορικά σωματεία τονίζουν πως η αλλαγή του προγράμματος το οποίο έχει καταρτιστεί από το Σεπτέμβριο τέτοιο δεν μπορεί να γίνει στη μέση της χρονιάς καθώς ανατρέπει εντελώς τον οικογενειακό προγραμματισμό των αθλητών-μελών τους όπως υποστηρίζουν σε κοινή επιστολή τους οι Πρόεδροι του Τυφώνα κ. Λάμπρος Μαντάς, του ΟΓΗΡΑ, κ. Νίκος Αδαμόπουλος και του ΟΦΗΗ κ. Δημήτρης Λεγάκης.

Το ζήτημα έχει πάρει διαστάσεις καθώς, όπως καταγγέλεται και στην επιστολή, πριν περίπου έναν μήνα συνεπλάκησαν αντιμαχόμενοι γονείς με γονέα αθλητή του ΟΓΗΡΑ να τραυματίζεται (έσπασε η μύτη του) και χρειάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Ο γονέας, όπως μαθαίνουμε, προτίθεται να καταθέσει μήνυση για το συμβάν. Ο κ. Αδαμόπουλος είπε στο xtypos.gr πως ποτέ δεν έχει γίνει αλλαγή προγράμματος εν τω μέσω της χρονιάς και μάλιστα για έναν σύλλογο που μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καν και δεν είχε καταστατικό. Μάλιστα καταγγέλλει πως από την πλευρά της δημοτικής αρχής έχει ζητηθεί από τον ΟΓΗΡΑ να παραχωρήσει το υλικό του στο νέο σύλλογο.

Τα σωματεία καταγγέλλουν τον Δήμαρχο

Οι εκπρόσωποι των σωματείων ζήτησαν ραντεβού με τον Δήμαρχο αλλά όταν κλείστηκε αυτό και πήγαν στο δημαρχείο όπου διαπίστωσαν την παρουσία και άλλων ατόμων. Όταν διαμαρτυρήθηκαν για την παρουσία τους ο Δήμαρχος, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωση τους, τους αντιμετώπισε απαξιώτικα με τη φράση “εγώ είμαι Δήμαρχος εγώ αποφασίζω” με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν.
Όπως μάθαμε η Δημοτική Αρχή έχει βγάλει το αναθεωρημένο πρόγραμμα προπονήσεων που συμπεριλαμβάνει το νέο σύλλογο αλλά τα υπόλοιπα σωματεία δεν είναι διατεθειμένα να το δεχτούν και μάλιστα φυλάνε βάρδιες τις ώρες που έχουν δοθεί το άλλο σωματείο.

H ανακοίνωση-απάντηση της Δημοτικής Αρχής για το θέμα έχει ως εξής:

Αν και δεν συνηθίζουμε να σχολιάζουμε ανακοινώσεις αθλητικών σωματείων, η σφύζουσα αμετροέπειας κοινή ανακοίνωση-καταγγελία των τοπικών Συλλόγων Ο.Γ.Η.Ρ.Α.,Ο.Φ.Η.Η. και ΤΥΦΩΝ Α.Σ. της 5/2/2014, μας αναγκάζει να το κάνουμε.

Η ανακοίνωση τιτλοφορείται «Οι μάσκες έπεσαν !!!» και αναφέρει αυτολεξεί στην τρίτη παράγραφο:

«Η φράση του Δημάρχου «εγώ είμαι Δήμαρχος και εγώ αποφασίζω» παραπέμπει σε άλλες εποχές ,όταν οι αντιδημοκρατικές αντιλήψεις κυριαρχούσαν στον τόπο μας. Αυτές οι αντιλήψεις είναι καταδικαστέες στη συνείδηση του κόσμου και δεν γίνονται αποδεκτές.»

Το ύφος της παραγράφου και του τίτλου σε τίποτα δεν μοιάζει με ανακοίνωση αθλητικών συλλόγων. Αντίθετα το έντονα πολιτικό χρώμα θυμίζει επικίνδυνα λαϊκίζουσα αντιπολίτευση, που ευτυχώς προς το παρόν, απουσιάζει από τα δημοτικά δρώμενα της Πόλης μας.

Το δε χειρότερο απ’ όλα είναι ότι ο Δήμαρχος ουδέποτε ξεστόμισε την φράση που αναφέρεται και απλά ζήτησε, να του επιτρέψουν (άκουσον, άκουσον) οι εκπρόσωποι των Συλλόγων να καθορίσει την ατζέντα της συζήτησης και τους συνομιλητές του, ως όφειλαν, σεβόμενοι τον θεσμικό του ρόλο. Όχι μόνο δεν το δέχτηκαν, αλλά απείλησαν με αποχώρηση από τη συνάντηση απαιτώντας με περίσσεια θρασύτητα να καθορίσουν τα θέματα της συνάντησης και να αποχωρήσει ο εκπρόσωπος του νεοσύστατου Συλλόγου γυμναστικής Γ.Σ. ΦΕΡΕΝΙΚΗ, εκβιάζοντας τον Δήμαρχο, ο οποίος ορθώς δεν υπέκυψε και τελικά αποχώρησαν.

Το περίεργο είναι ότι το θέμα της συνάντησης ήταν η αναδιαμόρφωση του προγράμματος προπονήσεων των Σωματείων γυμναστικής στο κλειστό γυμναστήριο της Πόλης και δεν αφορούσε καθόλου τα σωματεία Ο.Φ.Η.Η. και ΤΥΦΩΝ Α.Σ., από τα οποία δεν αφαιρείτο ούτε δευτερόλεπτο από το προπονητικό και αγωνιστικό τους πρόγραμμα, με βάση το προτεινόμενο, απ’ τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, νέο πρόγραμμα προπονήσεων. Επομένως τόσο η απειλή «πολέμου» που εκτοξεύθηκε, μετά την πρόθεση του Δήμου να παραχωρήσει ώρες στο νεοσύστατο σωματείο, όσο και η προσβλητική ανακοίνωση-καταγγελία που συνυπογράφουν οι δύο παραπάνω Σύλλογοι, οι οποίοι, επαναλαμβάνουμε, ότι ουδόλως θίγονται, είναι πράγματα πρωτάκουστα, περίεργα και ασυνήθιστα.

Εάν στους εκπροσώπους των παραπάνω σωματείων δεν είναι αρεστή η παρούσα Διοίκηση του Δήμου, έχουν κάθε δικαίωμα να εκφραστούν, όσοι ψηφίζουν στο Ηράκλειο, όπως όλοι οι δημότες στις Δημοτικές Εκλογές του Μαΐου. Εκείνο που δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν είναι να εμπλέκουν τα δύο ιστορικά σωματεία σε πολιτικές αντιπαραθέσεις αυτοδιοικητικού επιπέδου, με βάση τις προσωπικές τους επιλογές και προτιμήσεις. Το ποιος, λοιπόν, σέβεται την ιστορία των συλλόγων και ποιός όχι, ας το κρίνουν οι πολίτες.

Η Διοίκηση του Δήμου θα εξακολουθήσει να παραχωρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις, που συντηρούνται αποκλειστικά από χρήματα των πολιτών της Πόλης, για τις ανάγκες όλων των τοπικών Συλλόγων, αλλά περαιτέρω ιδιοκτησιακές συμπεριφορές από παράγοντες, δεν πρόκειται να ανεχθεί. Ο Δήμαρχος θα εξακολουθήσει να δέχεται, όσες φορές του ζητείται, τους εκπροσώπους όλων των τοπικών συλλόγων σεβόμενος τον κοινωνικό τους ρόλο, μακριά από ρεβανσισμούς και διακρίσεις κάθε είδους, όπως άλλωστε πράττει από την αρχή της θητείας του.

Τέλος δεν πρόκειται να αναμειχθούμε στις εσωτερικές διενέξεις τους και το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να μεσολαβήσουμε σ΄ ένα διάλογο μεταξύ των δύο σωματείων γυμναστικής, αν το επιθυμούν. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι θύματα αυτών των διενέξεων είναι μικροί αθλητές και αθλήτριες, τότε θα υποχρεωθούμε να παρέμβουμε πρωτοβουλιακά και με αποφασιστικότητα, προασπίζοντας το δικαίωμά τους στην άθληση και σεβόμενοι την προσπάθεια και τους κόπους τους, στο πλαίσιο του ερασιτεχνικού αγωνιστικού αθλητισμού.

Από το www.xtypos.gr