ΤΟ "ΒΟΥΒΟ" ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ Ο... ΡΕΑΛΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΜΠΑΛΟΣ

Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου». Πρωϊ Κυριακής 08 Φεβρουαρίου 2015. Καθόμουν στο «Βενέτη» και παρακολουθούσα την προσέλευση των πολιτών στο κάλεσμα του Δήμαρχου Νίκου Μπάμπαλου και του συνδυασμού που βρίσκεται, μετά την εκλογική διαδικασία του Μαϊου 2014, στη διοίκηση του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Όλα έδειχναν ότι το Πολύκεντρο θα γεμίσει. Και γέμισε. Ασφυκτικά. Ο κόσμος μέχρι έξω στα σκαλιά. Η κοπή της πίττας του πλειοψηφούντος συνδυασμού - με βάση το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα – στέφθηκε απο επιτυχία. Παρουσίες γνωστές. Απουσίες ηχηρές. Ο κόσμος περισσότερος απο την τελευταία ανοικτή συγκέντρωση της «νέας» διοίκησης πριν απο τις εκλογές. Αλλά σίγουρα απούσα η μάκρο-κοινωνία του Ηρακλείου Αττικής.

Δηλαδή οι πολίτες – που απο επιλογή – μένουν μακριά απο το δημοτικό κατεστημένο και δεν πηγαίνουν σε πίττες δημοτικών συνδυασμών γενικώς και όχι ειδικώς. Απών – πλειοψηφικά – ο παραγωγικός (και βασανισμένος απο το εκρηκτικό κοκτέϊλ της πολιτικής των Μνημονίων) ιστός του Ηρακλείου Αττικής.

Σε πολύ σημαντικό ποσοστό η σύνθεση του ακροατηρίου απαρτίζονταν απο πολίτες μέσης και άνω ηλικίας. Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Νίκος Μπάμπαλος και οι συνεργάτες του δεν έχουν έρεισμα στους νέους. Απλώς είναι υπαρκτό ένα ευρύ ρεύμα στο Ηράκλειο Αττικής που τουλάχιστόν εδώ και μια τριετία συζητάει χαμηλοφώνως για ότι το πληγώνει και ότι το πονά.

Αυτό το ρεύμα έχει πολλούς πυρήνες με κοινό χαρακτηριστικό ότι μιλάμε για ανθρώπους όλων των τάξεων και των τάσεων (απο 22 έως 50 ετών) που δεν βρίσκουν κοινό τόπο και έκφραση με κανέναν απο τους υπαρκτούς -στη σφαίρα του σήμερα- δημοτικούς συνδυασμούς. Και αυτό το «βουβό» ρεύμα – ανεξάρτητα απο τα πεπραγμένα της σημερινής διοίκησης – το 2019 αναμένεται να βρεί τόπο και τρόπο έκφρασης.

Δεν είναι έκπληξη ότι το πολύκεντρο το πρωί της περασμένης Κυριακής γέμισε και με το παραπάνω. Μιλάμε για μια νεοεκλεγμένη δημοτική αρχή, που στους πρώτους μήνες ζωής της, επιχειρεί τομές που έπρεπε να είχαν συντελεστεί απο το 1997 και μετά αλλά για τους γνωστούς λόγους της εύπλαστης πραγματικότητας των αιρετών δεν έγιναν ποτέ.

Η εκδήλωση ήταν άψογα στημένη και ο Νίκος Μπάμπαλος, ενώπιον των Δημάρχων Ιλίου και Μεταμόρφωσης,Νίκου Ζενέτου και Μιλτιάδη Καρπέτα, αλλά και του προέδρου της ΠΕΔΑ και Δήμαρχου Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση, ήταν συγκεκριμένος και δεινός ρητορικά.

Αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς της πυραμίδας του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Αναγνώρισε ότι βρήκε δομές όπως το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, η Σπιτική Κουζίνα. Παραδέχθηκε ότι στην Καθαριότητα «υπάρχει πρόβλημα, αφού η κατάσταση δεν είναι αυτή που πρέπει» και σαφώς μίλησε για τη ραδιοφωνία που είναι ένα κορυφαίο θέμα για αυτή τη διοίκηση.

Σε αυτό τον τομέα ο Νίκος Μπάμπαλος επανέλαβε – όπως έχει πράξει και στο πολύ πρόσφατο παρελθόν ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου- ότι: «Ένα ανεκτό κόστος σε ετήσια βάση για τη λειτουργία του Μέσου είναι οι 150.000 Ευρώ» και εξήγησε: « Όταν οι προηγούμενες αρχές φόρτωναν το Δήμο με 1.000.000 και 800.000 σε ετήσια βάση για τη λειτουργία του Μέσου, εμείς μέσα σε λίγους μήνες προχωράμε τον εξορθολογισμό της επιχείρησης. Αυτές οι αποφάσεις είναι σκληρές όχι απο άποψη πολιτικού κόστους. Έχουν όμως ανθρώπινο κόστος για μένα και τους συνεργάτες μου. Αλλά πιστέυω ότι βαδίζουμε στη σωστή κατεύθυνση. Γιατί ανάμεσα στο κλείσιμο του ραδιοφώνου και τη συνέχιση της λειτουργίας του, εμείς επιλέγουμε το δεύτερο και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε».

Έχω ξαναγράψει σε προηγούμενο άρθρο ότι η σημερινή διοίκηση δεν είχε πολλές επιλογές να σταθμίσει. Η σημερινή διοίκηση σε σχέση με το ραδιόφωνο επιλέγει το δρόμο της ωμής πραγματικότητας και της κοινής λογικής. Έχω καλέσει ξεκάθαρα το Δήμαρχο να συνεχίσει το δρόμο των απολύσεων ακόμη και αν «έγιναν λάθη», όπως ο ίδιος παραδέχθηκε. Το ίδιο πράττω και σήμερα. Γιατί μπορεί ο ίδιος να είπε ότι: «Οι απομακρύνσεις δεν είχαν πολιτική χροιά. Ήταν επιβεβλημένες» αλλά ως αυτή την ώρα η ενημερωτική ζώνη του Σταθμού δεν έχει καθαρίσει.

Τα πεπραγμένα της διοίκησης- σε σχέση με την επιχείρηση εκκαθάρισης του 94.0 fm – θα τα κρίνω συνολικά, όταν ολοκληρωθεί και όπως πρέπει το ξεσκαρτάρισμα. Σε αντίθετη περίπτωση θα παραθέσω στοιχειοθετημένα ζητήματα που – φυσικά – θα περιμένω να απαντηθούν.

ΥΓ: Καλή σας ημέρα αγαπημένοι μου γείτονες...


Από το www.konstantinostatoulis.com