ΟΥΤΟΠΙΚΕΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Μια νέα φιλοσοφία θα διέπει στα επόμενα χρόνια τον τρόπο με τον οποίο ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής χειρίζεται την αποκομιδή και τη διάθεση των σκουπιδιών της πόλης. Αυτή η νέα πολιτική αποτυπώνεται στο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, το οποίο εγκρίθηκε από την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Εναρμονισμένο με τη σύγχρονη φιλοσοφία, το Τοπικό Σχέδιο – το οποίο συντάχθηκε από τις Υπηρεσίες του Δήμου και χωρίς δαπάνη προς κάποιο μελετητικό γραφείο -προβλέπει, μεταξύ άλλων: την διαλογή των σκουπιδιών στην πηγή, την έμφαση στην ανακύκλωση, αλλά και εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης (κομποστοποίηση κτλ), με απώτερο στόχο το τελικό ποσό απορριμμάτων που καταλήγουν για να θαφτούν στους ΧΥΤΑ να είναι αρκετά μειωμένο σε σχέση με το τρέχον καθεστώς.

«Το σχέδιο μας είναι φιλόδοξο και στη λογική των απαιτήσεων της εποχής. Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Δήμου, έχει και τη βούληση να προχωρήσει. Είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε και να διεκδικούμε ώστε να γίνει πράξη», σχολίασε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος, το επόμενο βήμα ανήκει στην κυβέρνηση. Από εκεί πρέπει να οριοθετηθούν, με νόμους, οι κανόνες της νέας πολιτικής στη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και να εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση για την υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων. «Πρέπει να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων για να πετύχει το σχέδιο, όχι μόνο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, αλλά και εν γένει, όλης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Απαραίτητη προϋπόθεση η στήριξη του εγχειρήματος από την κεντρική εξουσία, με παραχώρηση πόρων και προσωπικού στους δήμους», υπογράμμισε ο Νίκος Μπάμπαλος.

Τι προβλέπει το Τοπικό Σχέδιο ΔιαχείρισηςΣύμφωνα με την πολιτική που περιγράφει το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ως στόχοι ορίζονται:

Η βελτίωση του τρόπου διαχείρισης των αποβλήτων, με αύξηση της πρόληψης και ανακύκλωσης και ταυτόχρονα μείωσης της τελικής διάθεσης.

Η μείωση της ποσότητας των παραγόμενων αποβλήτων με αύξηση της επαναχρησιμοποίησης μέσω της εφαρμογής και ανάπτυξης κατάλληλων συστημάτων και διαδικασιών.

Η αύξηση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης διασφαλίζοντας βιώσιμες υπηρεσίες για τους κατοίκους και εφαρμόζοντας συλλογή δύο ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών σε όλα τα νοικοκυριά.

Ορθή διαχείριση των λοιπών αποβλήτων με σκοπό τη μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή.

Κοινοποίηση της στρατηγικής και τη διατήρηση διαλόγου με τους πολίτες.


Οι θέσεις της αντιπολίτευσηςΘετικά, εν γένει, τα σχόλια που απέσπασε το Σχέδιο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Θετικό το χαρακτήρισε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Παντελής Βλασσόπουλος, ο οποίος όμως διατήρησε τις αμφιβολίες του εάν μπορεί να υλοποιηθεί σε ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Αυστηρό και σαφές χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης του Σχεδίου ζήτησε η επικεφαλής της ελάσσονος, Ειρήνη Κατσινοπούλου, ενώ ο αρχηγός της Πνοής, Κυριάκος Κουτρούλης, πρότεινε να θεσπιστούν κίνητρα συμμετοχής για τους πολίτες. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαστοράκος, πρόσθεσε την ανάγκη προώθησης της συνεργασίας με τους όμορους δήμους.

Κατά του σχεδίου, ο επικεφαλής της Ρήξη και Ανατροπή, Δημήτρης Ταβουλάρης, ως κεντρική όμως, μη ρεαλιστική πολιτική, όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Χρειάζεται να γίνουν πολλά στην πορεία, όμως, εάν θέλουμε να πετύχουμε, πρέπει να κάνουμε την εκκίνηση. Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες», το μήνυμα του αντιδήμαρχου Καθαριότητας, Ηλία Μοσχονά.


Από το www.syneidisi.com