«ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»

Οι συνθήκες εργασίας στους δήμους έχουν επιδεινωθεί ραγδαία μετά από 5 χρόνια μνημονίων, παγώματος των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και ελλείψεων ακόμα και στα στοιχειώδη μέσα ατομικής προστασίας που προβλέπει η νομοθεσία.

Παράλληλα η μαζική ανακύκλωση ανέργων μέσα από τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας με μισθούς πείνας 427 έως 490 ευρώ και ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα έχει δημιουργήσει συνθήκες γαλέρας. Είναι προφανές ότι τα κοινωφελή προγράμματα ανακύκλωσης ανέργων δεν αποσκοπούν ούτε στην ανακούφιση των ανέργων, ούτε σε κάποια λύση στα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών των δήμων. Στόχος είναι η αξιοποίηση της ανεργίας για να μειωθούν και άλλο οι μισθοί και να συντριβούν τα εργατικά δικαιώματα. Είναι η αντικατάσταση της μόνιμης – σταθερής εργασίας με ελαστική εργασία και αποδοχές κατά 50% χαμηλότερες από τους σημερινούς κουτσουρεμένους μισθούς.

Στην ίδια κατεύθυνση και λογική με τους προκατόχους τους, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις και χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε, που διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις μετατρέποντας τους ανέργους σε φτηνούς προσωρινά εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, κινείται και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που επιπλέον ετοιμάζεται να επεκτείνει αυτά τα προγράμματα σε όλο το δημόσιο και να κόψει όλα τα βαρέα – ανθυγιεινά στους εργαζόμενους καθαριότητας των Δήμων.

Από τον Ιούλιο του 2015 εργάζονται στους Δήμους περίπου 35000, τα λεγόμενα πεντάμηνα. Οι περισσότεροι ως ΥΕ γενικών καθηκόντων, που χρησιμοποιούνται για όλες τις δουλειές και καλύπτουν τα κενά σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων και κυρίως στην καθαριότητα. Μέχρι σήμερα στο Δήμο Ηρακλείου υπάρχουν περίπου 100 εργαζόμενοι με αυτό το καθεστώς. Από τις 11 Δεκεμβρίου με το τέλος των προγραμμάτων θα βρεθούν πάλι στην ανεργία χωρίς επίδομα, ενώ οι θέσεις που κάλυπταν θα μείνουν ξανά κενές. Οι υπό κατάρρευση Δήμοι θα αρχίσουν να εκχωρούν τις υπηρεσίες τους σε εργολάβους ιδιώτες και οι δημότες θα χρυσοπληρώνουν για την καθαριότητα και τις άλλες υπηρεσίες. Μπροστά σε αυτή την προοπτική οι εργαζόμενοι στα πεντάμηνα στο Δήμο μας, σε συνεργασία με το σωματείο εργαζομένων του Δήμου και σε συντονισμό με πολλούς άλλους Δήμους, έχουν ξεκινήσει ένα δίκαιο και μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και την παραμονή τους στην δουλειά.

Η «Ρήξη και Ανατροπή στο Ηράκλειο» στέκεται στο πλευρό τους στηρίζει τον αγώνα τους και παλεύει μαζί με αυτούς μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο για:

Να μην απολυθεί κανείς με την λήξη του προγράμματος

Σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς για μια αξιοπρεπή ζωή

Κατάργηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και των προγραμμάτων μέσω ΕΣΠΑ, όπως και κάθε μορφής ενοικιαζόμενης – ελαστικής εργασίας

Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στους Δήμους για όλες τις κενές θέσεις

Επίδομα ανεργίας σε όλους χωρίς περιορισμούς

Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στους Δήμους

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΤΗΣ

  
Από το www.syneidisi.com


Σχόλιο του Blogger
Είναι σημαντικό να βλέπεις να υπάρχει ευαισθησία σε θέματα που κλονίζουν την κοινωνία και που ξαφνικά, από την μία μέρα στην άλλη, συνάνθρωποι μας να βρεθούν "στον δρόμο".

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτή η ευαισθησία κάποια στιγμή φαίνεται να είναι επιλεκτική. Σαφώς και είναι διαφορετικό να κατηγορείς το κράτος - τέρας που απολύει κόσμο και διαφορετικό τον δήμαρχο που επίσης απολύει αλλά θα τον έχεις κάθε μέρα μπροστά σου. 

Και πέρυσι κύριοι της Ρήξης και Ανατροπής η κατάσταση στους δήμους δεν ήταν καλύτερα από ότι σήμερα, πριν ένα χρόνο μετά από 2 μήνες ανάληψης καθηκόντων ο δήμαρχος απέλυσε 5 εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου (άρα με τι αξιολόγηση... κανείς δεν αναρωτήθηκε) οι οποίοι σύμφωνα και με τα σημερινά λόγια του δημάρχου θα μπορούσαν να είναι απαραίτητοι προκειμένου να καλύψουν ανάγκες σε διάφορα πόστα που οι υπηρεσίες του δήμου έχουν σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.

Ο φαρισαϊσμός του απολύω κάποιους εργαζόμενους, μετά όταν το κράτος απολύει δικούς μου εργαζόμενους, εξεγείρομαι και φωνάζω ότι σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες δεν υπάρχουν περιθώρια για απολύσεις, είναι φανερός, πόσο μάλλον όταν πέρυσι τέτοιο καιρό ο ίδιος ο δήμαρχος έλεγε ότι με τις 5 απολύσεις στο ραδιόφωνο δόθηκε η δυνατότητα στην διοίκηση να κάνει μειώσεις στα τροφεία των παιδικών σταθμών!!!